Downistie of Boerenzwaluw zoekt vrouw?

De Publieke Omroep moet voor 2015 meer vrouwen en allochtonen in beeld brengen anders krijgt zij een boete opgelegd. De VARA is maar alvast begonnen met een andere groep zogenaamde minderheden; mensen met het Downsyndroom. Vanaf 11 maart zendt DWDD elke werkdag een drie minuten durende soap uit genaamd 'Downistie'. Het is geen gewone soap, maar een waarin alle acteurs het Downsyndroom hebben. Leuk of smakeloos? Ik zou zeggen dat laatste; door een groep acteurs neer te zetten met een gemeenschappelijke handicap kweek je volgens mij geen begrip voor die handicap, iets waar de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind juist op hoopt. Volgens mij bewerkstellig je het tegenovergestelde; je stigmatiseert. Het wordt een soort aapjes kijken à la de Tokkies. DWDD denkt slechts aan de kijkcijfers, niet aan het gehandicapte kind. Bekijk hier het debat over 'Downistie' bij Pauw en Witteman.

Over aapjes kijken gesproken; geef maar mij de 24 uurs soap van de vogels op hun nesten die de Vogelbescherming sinds vorige week met haar webcams volgt. Iedere avond na het eten kijken zoonslief en ik vol spanning naar de gebeurtenissen rondom het liefdesleven van de oehoe, de steenuil, de ijsvogel, de boerenzwaluw, de purperreiger, de ooievaar, de boomklever en de slechtvalk. Hebben ze al een partner gevonden, ligt er al een ei in het nest en - hopelijk binnenkort-; is er al iemand uit dat ei gekropen? Geen tv-programma kan er tegenop. 's Ochtends hebben de jongens het er al over. En dan heb ik ze nog niet eens verteld dat we vanaf morgen in het kraambed van de vos kunnen gaan gluren dankzij Staatsbosbeheer...

2 opmerkingen:

 1. ..ken je de geelgeruite boompieper trouwens?

  Over positieve discriminatie: veel besproken onderwerp.UK, Duitsland en Frankrijk hebben het verworpen. Geen quota voor meer vrouwen aan de top daar. Zo kort door de bocht gaat het natuurlijk niet....maar het wordt niet wettelijk geregeld... en dat is misschien maar goed ook..of niet?
  De dames Mirjam de Blécourt - advocate bij McKenzie & Baker en hoogleraar van der Zanden uit Tilburg zijn vóór maar hadden ook goed onderbouwde argumenten. Met name over de combinatie mannelijk en vrouwelijk en niet mannelijk en mannelijk vrouwelijk (lees: vrouwen die zich gaan gedragen op de manier van 'de mannen', dan verandert er ook niets...

  Maar ja die zitten niet in de politiek...
  Desondanks zit een dame als Neelie Kroes wel in Brussel door een quota toestand in de EU. En ja, Kroes is wel goed (lees: prijzen telecom, online regelgeving etc etc....
  Ik kon zo snel niet de nieuwsuitzending van vanmiddag vinden op RTLZ maar het interview met deze dames komt vast nog wel online.

  Persoonlijk vind ik positieve discriminatie en quota een schimmige zaak die bij wet bijna niet te regelen is. Zo'n soap over mensen met down....t'is te pervers voor woorden.... What's next: een soap met alleen maar moslims....ehhh. Of alleen maar vrouwen, of alleen maar mannen, of misschien wel manisch depressieve kleikippen met een leerstoornis..ook onderbelicht....hhhhh Nederlands geneuzel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is die geelgeruite boompieper geen familie van de gespikkelde struikpieper?

  Wat je zegt over positieve discriminatie is waar; het is een bijzonder lastig onderwerp. Toevallig ben ik het boek "Verschil mag er zijn" van Martine Delfos aan het lezen. Zij haalt het volgende voorbeeld aan:

  "Vrouwen die op de maatschappelijke ladder klimmen, blijken op een steeds mannelijkere manier met auto's om te gaan. Logisch: zij willen serieus genomen worden door - voornamelijk - mannen om hen heen. Krijgt een op alle fronten specifiek voor vrouwen ontwikkelde auto al niet snel het stempel: 'vrouwenauto'? En in zo'n auto gaat die ontwikkelde vrouw niet zitten. Wat blijkt? Succesvolle toepassing is weer afhankelijk van de mate en richting van emancipatie waarin de maatschappij zich bevindt."

  In dit kader ben ik ook erg benieuwd wat mensen met het Downsyndroom zelf van "Downistie" vinden. En dan bedoel ik niet de acteurs (waar het in alle artikelen die ik tot nu heb gelezen heel specifiek over gaat), want zij zullen het ongetwijfeld leuk hebben gevonden erin te acteren.

  BeantwoordenVerwijderen