Creatief schrijven: een belangrijke vaardigheid voor de 21ste eeuw!

Voor de zomervakantie vroeg De Schoolschrijver mij of ik educatieve filmpjes en lesmateriaal wilde maken voor de bovenbouw van de basisschool over creatief schrijven. Als onderwijsspecialist met een focus op lees- en taalvaardigheid maar ook op creativiteit, weet ik als geen ander dat er op scholen veel aandacht is voor technisch lezen en schrijven maar zeer weinig voor het creatieve schrijfproces. En dat terwijl je kinderen de liefde en motivatie voor lezen en schrijven waarschijnlijk sneller én makkelijker bijbrengt door juist het creatieve proces te stimuleren en te ontwikkelen. Kinderen krijgen er zelfkennis en zelfvertrouwen door, en ze leren dat je ook kunt genieten van verhalen als je niet persé goed kunt lezen of schrijven. Creativiteit is niet voor niets ook één van de belangrijke zeven vaardigheden die vallen onder de zogenaamde '21 st century skills': de vaardigheden die je als kind nodig hebt om mee te kunnen doen in onze 21ste eeuw.

Met veel plezier heb ik afgelopen zomer samengewerkt om dit creatieve proces vorm te geven met o.a. kinderboekenschrijfster Janneke Schotveld en filmmakers Peter Sterk en Fedor van Rossem, die ik nog ken uit de tijd dat ik films maakte bij Bos Bros. Hoe bedenk je nu eigenlijk een verhaal en waar moet je allemaal op letten? En hoe breng ik mijn idee tot leven? Allemaal vragen die je tegenkomt als je zelf een verhaal wil schrijven. En dat is precies wat kinderen op veel basisscholen in Nederland nu aan het doen zijn; een verhaal afschrijven dat Janneke Schotveld heeft verzonnen speciaal voor de Schrijfwedstrijd van ABNAMRO

Tot aan 16 oktober (in de Kinderboekenweek dus) kunnen kinderen meedoen met de wedstrijd. De winnaar krijgt een figurantenrol in de film Superjuffie (naar het bekende boek van Janneke). Meer informatie zoals de lesbrieven en werkbladen voor in de les vind je op de site van ABNAMRO. En natuurlijk vind je daar de bijbehorende filmpjes die ik hier graag ook presenteer:Geen opmerkingen:

Een reactie posten