Leren in een nieuw millennium

Leren anno 2000, een futuristisch plaatje uit 1910:


En een treffende gelijkenis uit 2011. Leren anno 2015?

2 opmerkingen:

 1. Leuk, beide plaatjes beelden dezelfde verouderde opvatting over leren uit. Alsof leren slechts het passief opnemen van informatie is. Maar leren is een werkwoord. Bovendien leer je met en van elkaar. De visie uit 1910 over leren anno 2000 lijkt daarom iets meer aan te sluiten bij de huidige opvattingen over leren (hoewel ik me afvraag of er wel interactie is tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en leerkracht ;)

  Inspirerende over opvattingen over onderwijs vind je op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

  Over de TED talk van sir Ken is al veel van gedachten gewisseld. Veel van zijn ideeen vind je terug in het boek (!) 21st Century Skills; learning for life in our times van Bernie Trilling & Charles Fadel (ISBN 978-0-470-47538-6)

  zie vooral ook:http://www.p21.org/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Peter, wat grappig dat je iets anders ziet dan ik in de plaatjes. Ik zie vooral twee plaatjes over 'Computopia'. Bij het eerste plaatje is het de input (kennis uit boeken) die wordt gegeven via een handbestuurde ' computer' en rechtstreeks naar de hoofden van de individuele leerlingen gaat. De meester reikt slechts letterlijk de kennis aan, behoorlijk de richting die we anno 2011 op zijn gegaan. Bij het tweede plaatje is dit moment al verlegd vanuit leren op school naar het moment dat je uit de baarmoeder komt; in plaats van de navelstreng word je gevoed door "gepureerde Apple"... Een LevenLangLeren-proces dat steeds verder vorm zal gaan krijgen. Ik vind jouw visie ook zeer interessant trouwens, en zeker ook de informatie die je deelt. Leuk om binnenkort extra aandacht aan te besteden. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen