Mijn haat-liefde verhouding

Eindelijk is het zover; JONGLEERT is een feit! En nu ook een mening. Want sinds deze week is mijn zakelijke blog in de lucht. En daarmee kom ik meteen op een gevoelig punt dat ik wil delen; mijn haat-liefde verhouding met sociale netwerken.

Duizend en één dingen kunnen mij boeien, dus ook sociale netwerken. Sterker nog, ik zie absoluut hun kracht en zet ze dan ook graag in voor educatieve doeleinden. Maar - zonder nu meteen de koningin achter na te willen - kom ik er ook maar voor uit dat ik me wel eens zorgen maak.

Ik denk met regelmaat bij het vluchtig sociaal netwerkverkeer dat mij onder ogen komt; "heb je dan geen leven, geen werk, vrienden, gezin of hobby's om je tijd en aandacht aan te besteden?" En soms zelfs, "vind je jezelf werkelijk zo interessant?"
Uit onderzoek blijkt overigens dat juist mensen die in het dagelijks leven sociaal ingesteld zijn óók op sociale netwerken actief zijn. Persoonlijk denk ik dat je daar de nuance in aan moet brengen; mensen die in het dagelijks leven niet sociaal zijn, zijn ook niet actief op sociale netwerken.

Ik vind het behoorlijk tijdrovend en ook onzinnig om me voortdurend op sociale netwerken te begeven. Ik zou bijna zeggen; want ik ben bij uitstek een sociaal dier. Ik ben ook iemand die houdt van filosofische reflectie en goed doordachte meningen. Daar heb je tijd en creativiteit voor nodig; sommigen noemen het ook wel 'verveling'. En dat is nou juist wat sociale netwerken proberen te verjagen.

Oké, misschien is het een beetje gechargeerd allemaal. En ik geef toe; voor iemand die van verdieping houdt zoals ik, bieden sociale netwerken legio mogelijkheden. Deze blog is voor mij dan ook een persoonlijk leertraject waarbij ik een balans probeer te vinden tussen sociale netwerken en real life èn waarbij ik ook nog het gevoel behoud dat kwaliteit boven kwantiteit blijft zege vieren. Mijn "Ithaka" dus.
Daarvoor moet de "duizend en één dingen-mensch" zich in mij opdelen; op Twitter zal ik de toeschouwer zijn, op LinkedIn de netwerker en op deze blog de verzamelaar en soms acteur.

Kortom: JONGLEERT leert bloggen en kan daar wel wat hulp bij gebruiken. Dus kom maar op, want alle reacties, tips, ideeën en opmerkingen zijn zeer welkom!

6 opmerkingen:

 1. Ik zou zeggen: ieder zijn ding.
  Persoonlijk heb ik geen behoefte aan informatie wat iemand kookt, dat ie een kater heeft of dat ie in de file staat en daarom twitter ik bijvoorbeeld niet.
  Maar ik vind het wel leuk om nieuwe kennis en inspiratie op te doen. Dus als jouw blog kennis en inspiratie geeft, blijf ik je volgen:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bieb zegt: Ik vind mezelf om eerlijk te zijn, wel interessant genoeg om af en toe een kreet te slaken op Twitter op FB. Waarom een ander wel en ik niet? Ik beschouw mezelf ook wel als een redelijk sociaal beest (gechargeerd : dier, oke). En eerlijkheidshalve, ik zit er ook niet altijd op te wachten om te weten met welk merk wc-papier iemand zijn billen afveegt of welke biologische thee onze sociale netwerker drinkt, maar neemt niet weg dat ik veel nieuwe goeie tips heb gekregen (qua films, boeken en jawel ook recepten) en ouwe vrienden van vroeger heb herontdekt via deze Social Media!groeten van een beetje arrogante Leeuw! XB

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het eigenlijk wel eens met Joost en Avameijer dat deze digitale sociale netwerken ook juist heel positief kunnen werken; naast het gegeven dat een digitaal sociaal dier dan ook veel onzinnige informatie te verwerken heeft, komen mensen misschien juist ook weer veel nader tot elkaar, op een andere manier dan. Informatie gaat hiermee sneller de wereld over en mensen kunnen met dit medium eerder, sneller hun mening kwijt over maatschappelijke kwesties, niks wordt meer onder stoelen of banken gestoken, vind ik persoonlijk wel een positieve ontwikkeling. XC

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Joost: Twitter is bij uitstek het medium om nieuwe kennis en inspiratie op te doen. Als je alleen mensen volgt die voor jou interessant zijn zul je niet veel onzin tegenkomen. Maar daarbij moet je wel zelf het kaf van het koren scheiden.

  @Ava: voor mij ben je ook interessant om te volgen ;-)

  @Christel: wat daar toe kan leiden zie je nu in Egypte; deze revolutie - hoe die ook zal aflopen - is in gang gezet door Facebook en activistische bloggers. Het is de internetgeneratie die de straat is opgegaan. Terug naar Nederland met mijn educatieve bril op. Waar er tot voor kort nog sprake was van een generatiekloof tussen ouderen en jongeren op dit vlak (senioren hebben vaak het gevoel buiten de maatschappij te staan als ze niet met internet overweg kunnen), zullen er in de toekomst juist veel verschillende soorten internetkloven zijn. Niet meer alleen afhankelijk van generatie of afkomst. Er ontstaan andere vragen vanuit nieuwe doelgroepen. Zij zullen ook vragen om nieuwe vormen van participatie. Onderwijsinstellingen en bibliotheken zouden zich daar nu eigenlijk al op moeten richten. Helaas gebeurt dat nog veel te weinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Karen: het ziet er allemaal prima uit hier, complimenten! Voor wat betreft het maken van keuzes zou ik vooral willen zeggen: volg je hart. Als een platform je niet aanspreekt, of de mensen die er zich bevinden niet: laat het dan gewoon voor wat het is. Maar zoals je weet kun je dingen ook handig koppelen. Dat kost je een keer veel tijd, maar dan is het wel ingericht. Het blijft tijdrovend, maar aandacht genereren in deze tijd is verduiveld lastig. Als je die aandacht niet wilt is er niets aan de hand, maar als je ervoor gaat moet je ook voor lief nemen dat je met alleen zakelijke berichten niet zomaar heel ver komt. Mensen willen ook weten wat tegenzit, waarom je bepaalde dingen zegt of doet. Hoef je niet te overdrijven, maar als je het wel doet krijg je het ook terug.

  In die zin is het misschien ook een idee om je foto ook meteen op de hoofdpagina te laten zien. Dat maakt het meteen herkenbaarder.

  Succes en plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Edwin: dit bericht is hèt bewijs dat wat je schrijft waar is. Hier komen meer reacties op dan op de zakelijkere vorige posts... Maar voordat iedereen het idee krijgt dat ik anti-sociale netwerken ben; het tegenovergestelde is waar. Ik voel een nieuw bericht opkomen ;-)
  En wat die foto betreft; bedankt voor de tip! Ik ga er gauw mee aan de slag (moet 'm even updaten).

  BeantwoordenVerwijderen